Babeczki z porami

Pyszne, wytrawne babeczki w wersji bezglutenowej. Dobre na jesienne, chłodniejsze dni; na śniadanie lub kolację, na zimno lub ciepło. Wspaniale nadają się też na przekąskę zabieraną do szkoły czy przedszkola.

Składniki:

2 pory (biała część)
Kilka plastrów szynki
100 g tartego sera żółtego
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
100 ml mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub 1 łyżeczka drożdży w proszku
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory siekamy drobno, szynkę kroimy w kosteczkę. Lekko podsmażamy na oleju. Zostawiamy do ostygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200st. Przygotowujemy foremki do babeczek.

Jajka dobrze ubijamy. Ciągle mieszając, dodajemy olej i mleko, a potem – porcjami –  mąkę z proszkiem do pieczenia (lub drożdżami). Dodajemy przyprawy, żółty ser i ostudzone pory z szynką.

Mieszamy dokładnie łyżką.
Wypełniamy masą foremki (każdą mniej więcej do połowy). Pieczemy w piekarniku około 20 minut.

Z podanych proporcji wyszło mi 18 babeczek.

Uwaga: babeczki smakują wyśmienicie na ciepło, ale ostudzone lepiej wyjmuje się z foremek (zresztą na zimno też są pyszne)

Kolejna uwaga: można zrezygnować z proszku do pieczenia (drożdży), ale oczywiście babeczki wtedy mniej wyrosną.

Może Ci się również spodoba