Bezglutenowe ciasto dyniowe

Bezglutenowe ciasto dyniowe

Prosty przepis na przepyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasto dyniowe.

Składniki na spód ciasta:
200 g mąki z ciecierzycy (lub gotowej mieszanki bg do wypieków)
100 g masła
4 łyżki wody
ewent. 1 jajko

Składniki na masę dyniową:
350 g ugniecionego miąższu dyni – najlepiej ugotować kawałki dyni na parze i zgnieść jak ziemniaki
125 g cukru brązowego
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki soli
2 jaja
120 ml tłustej śmietany

Nagrzej piekarnik do 180 st. Zagniec masło z mąką, dodaj wody i wyrób na miękkie ciasto (można też do ciasta dodać jajko). Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 20 cm. Przykryj ciasto folią (papierem do pieczenia) i wysyp na nie nasiona suchej fasoli, żeby je obciążyć. Piecz 10 minut, po czym usuń folię i piecz jeszcze kolejne10 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 st.
Zmiksuj w misce miąższ dyni z cukrem i przyprawami.Ubij jajka ze śmietaną i dodaj je do dyni i dobrze wymieszaj. Wyłóż masę dyniową na wstępnie podpieczone ciasto i piecz 45-50 minut, aż masa się zetnie.Można podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną,na przykład 🙂

Na podstawie przepisu znalezionego w książce „Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa” M. Berriedale-Johnson.

Może Ci się również spodoba