Bezglutenowe ciasto kruche – podstawowy przepis

Z ciasta kruchego można wyczarować wiele różnych przysmaków – od ciasteczek po wytrawne zapiekanki z farszem. Co prawda w innych przepisach podawałam już składniki i sposób przygotowania różnych bezglutenowych ciast kruchych, ale tak naprawdę są one modyfikacją jednego przepisu.

 

Składniki:

250 g mąki bezglutenowej

(tutaj, w zależności od tego, co mamy pod ręką można użyć gotowej specjalistycznej mieszanki bezglutenowej do pieczenia, lub pomieszać mąkę kukurydzianą z ryżową, lub użyć mąki z ciecierzycy albo jaglanej. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto uzyskane z mąki naturalnie bezglutenowej będzie się bardziej kruszyło!)

125 g masła lub margaryny

125 g cukru lub miodu (gdy chcemy ciasto słodkie)

lub

ok 100 g startego żółtego sera (gdy chcemy ciasto wytrawne do zapiekanek lub przekąsek)

1 jajko (opcjonalnie)

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie)

kilka łyżek wody ( w zależności od potrzeb)

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wyrabiać można ręcznie na stolnicy lub za pomocą robota kuchennego (co polecam :)). W zależności od konsystencji albo podsypujemy mąką albo dodajemy łyżkę wody. Ciasto nie może być ani zbyt suche ani zbyt rzadkie. Konsystencja ciasta powinna pozwolić na uformowanie z niego ciastek lub na ułożenie w formie do tarty.

Ciasto przygotowane z gotowej mieszanki mąki bezglutenowej do pieczenia łatwiej będzie rozwałkować (ze względu na zawarte zwykle w tych mieszankach zagęstniki i spulchniacze). Często zaleca się też schłodzenie ciasta w lodówce przynajmniej przez pół godziny przed wałkowaniem lub innym formowaniem.

Tak przygotowane ciasto może być użyte jako spód do tarty na słodko lub na wytrawnie, jako spód np. do szarlotki lub innego ciasta z owocami.

Można też oczywiście wycinać z niego ciasteczka 🙂 lub formować w przeróżne kształty.

 

Przykładowe czasy pieczenia w ok.200 st.C:

ciasteczka 5-7 minut

ciasto z owocami: 25-30 minut

zapiekanka z warzywami: 30 minut

Może Ci się również spodoba