Bezglutenowe placki warzywne

Składniki:
2 średnie marchewki
Pół korzenia pietruszki
Pół średniego selera
1 mały por (biała część)
1 mała cebula
Kilka małych ziemniaków
1 jajko
Sól
Pieprz
Ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej

Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i por bardzo drobno kroimy.
Ziemniaki także obieramy i ścieramy drobno. Odciskamy nadmiar soku.
Mieszamy to wszystko z jajkiem i przyprawami, ewentualnie zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej.
Nakładamy masę łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy małe placki z obu stron po ok. 1 minucie.

Można smażyć na oleju lub bez tłuszczu na patelni nie wymagającej natłuszczania.
Podajemy same, świeżo usmażone lub z sosem, gulaszem, co kto lubi 🙂

Może Ci się również spodoba