Marchewkowe ciasto bezglutenowe

Tym razem coś bezglutenowego na podwieczorek 🙂
Bardzo łatwy bezglutenowy marchewkowiec.

Składniki :

350g mąki bezglutenowej  (gotowa mieszanka białej mąki lub pół na pół mąka ryżowa i kukurydziana)
2 szklanki startej marchewki
4 jajka
250g cukru brązowego
100g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy olej i marchewkę. Potem dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem.
Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Pieczemy 30-40 minut.

Z takiego ciasta marchewkowego dobrze udają się babeczki, trzeba tylko trochę skrócić czas pieczenia (ok.25 minut wystarczy). A wychodzą tak:

babeczki_marchewkowe

 

Może Ci się również spodoba