Wielkanocny bezglutenowy mazurek

Na zbliżające się święta Wielkiej Nocy proponuję szybki i łatwy mazurek, wykonany na spodzie z bezglutenowego ciasta kruchego.

Przepis na spód ciasta oczywiście można wykorzystać do wykonania wielu innych zapiekanek lub np. ciast z owocami.

 

Składniki na spód:

100g mąki ryżowej

100g mąki kukurydzianej

50g mąki ziemniaczanej

 

lub

 

250 g gotowej mąki bezglutenowej na ciasto kruche (np. Schar)

 

125g masła

125g cukru

1 jajko

opcjonalnie 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kilka łyżek wody

 

Składniki zagniatamy dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego (polecam!). Ciasto można, ale nie trzeba schłodzić w lodówce do ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do ok.180 st. Ciasto – jeśli się da – można rozwałkować i wyłożyć nim formę lub po prostu rozpłaszczyć dłońmi i wylepić nim formę. Wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową, na folię wysypujemy suche ziarna fasoli – podczas pieczenia ciasto nie może za bardzo wyrosnąć. Wstawiamy całość do piekarnika na około 15-20 minut.

Po upieczeniu studzimy ciasto i przygotowujemy mleczną masę.

Składniki:

100g mleka w proszku

150g cukru

100g masła

1 łyżka cukru waniliowego

bakalie lub inne ozdoby do przybrania

 

Mleko (sypkie), cukier, cukier waniliowy wymieszać. Dodać 50 ml wrzącej wody i dobrze zmiksować. Masło stopić i ostudzone dodać do masy, zmiksować. Masę nałożyć na kruchy spód mazurka. Ozdobić bakaliami i schłodzić w lodówce.

Uwaga, mazurek jest baardzo słodki 🙂

Może Ci się również spodoba