Wytrawne przekąski bezglutenowe

Wytrawne przekąski bezglutenowe

Przepis na kruche, wytrawne przekąski bezglutenowe.

Składniki:
300 g mąki
200 g oleju (może być słonecznikowy, rzepakowy)
250 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka
siekane orzechy lub inne dodatki

Do miski miksera włóż mąkę, olej, ziemniaki i 1 jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na blat/papier do pieczenia i rozwałkuj na grubość 3-4 mm.Potnij na prostokątne paluchy, posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na wierzchu posiekane orzechy, migdały, pestki itp. Orzechy lekko dociśnij dłonią.Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C (trzeba wcześniej rozgrzać piekarnik).

Moje uwagi: może być konieczne dodanie do ciasta jednego jajka więcej lub dosypanie mąki. Chodzi o to, żeby ciasto dawało się rozwałkować, żeby było elastyczne. Do mieszania ciasta używam robota kuchennego bo zwykły mikser ręczny nie daje rady 🙂 i oczywiście użyłam mąki bezglutenowej, gotowej mieszanki do pieczenia.

Na podstawie przepisu z książki „120 przepisów bezglutenowych”

Może Ci się również spodoba