Zapiekanka z brokułami na cieście gryczano-kukurydzianym

Dziś na kolację zapiekanka 🙂  Po całym dniu przygotowywania różnych smakołyków na cały tydzień, z rozpędu machnęłam jeszcze takie coś 🙂

 

Składniki na ciasto:

100g mąki gryczanej (koniecznie drobno zmielonej!)

150g mąki kukurydzianej

125g masła

szczypta soli

1 jajko

kilka łyżek wody

 

Składniki na wierzch:

1 brokuł

kilka ząbków czosnku

1 opakowanie sera feta lub podobnego (ok. 150 – 200g)

kilka łyżek śmietany 18%

tarty ser mozzarella (uwaga na składniki, jeśli kupujemy gotowy tarty ser, może być w nim skrobia!)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Po pierwsze, rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 st. C.

Z podanych składników zagniatamy ciasto (dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego). W zależności od potrzeb dodajemy wody, by lepiej się lepiło. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia o kształcie dopasowanym do formy, w której będziemy piec i przekładamy do formy. Lekko ugniatamy, by ciasto dobrze wypełniło formę.

Różyczki brokuła sparzamy wrzątkiem. Do śmietany wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszamy.

Ser feta kroimy w grubą kostkę.

Na cieście układamy w dowolny sposób brokuły i ser feta, polewamy śmietaną z przyprawami, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Gotowe 🙂

Może Ci się również spodoba